Het onbekende in de moderne kunst

Waarom zoekt de moderne kunstenaar niet meer naar de ideale verhoudingen? Waarom willen moderne kunstenaars liever vragen stellen dan beantwoorden? Waarom vinden moderne kunstenaars het niet belangrijk dat het publiek gewoon plezier beleeft aan hun kunst? Zijn ze gewoon slechte mensen die graag alles kapot willen maken wat de Westerse beschaving heeft voortgebracht? Waarom zijn moderne kunstenaars vaak geïnteresseerd in de religies en het leven in het Verre Oosten in plaats van onze eigen wortels?

Ik denk dat een deel van het antwoord gevonden kan worden in de gevolgen van de industriële en wetenschappelijke revolutie in de 19de eeuw. Onze technische beheersing van de wereld gaf het idee van veiligheid tot een punt dat uniek is in de historie van de mens. Monsters die zich schuil hielden in de natuur bleken na onderzoek al miljoenen jaren geleden uitgestorven. We begonnen kaarten te tekenen van alle denkbare gebieden op aarde waarop folklore niet meer voorkwam, alleen de feiten. Medicijnen drongen de dood ongekend ver terug. Apparatuur maakte het leven steeds voorspelbaarder.

Techniek maakte het leven gemakkelijker en langer en dat heeft een grote keerzijde. Voorwaarde voor transcendentie is het kennen van het menselijke limiet. Waar komen we het menselijke limiet beter tegen dan in het onbekende, daar waar we niet veilig zijn en niet ons thuis is? Als je weet waar je kleinheid in schuilt kun je boven je kleinheid uitstijgen.

Met de opkomst van de technologie werd de wereld ervaren als een beheersbare en veilige plek. De kunsten hadden zich tot dan toe bezig gehouden met ideale verhoudingen en beheersing, ambacht. Om een tegenwicht te bieden aan de wereld van technologie werd de kunst een plek van het onbekende en ondoorgrondelijke. Als een avonturier gaat de kunstenaar op reis naar nieuwe gebieden in klank of het visuele. Hij is steeds op reis, aankomen wil hij niet. De moderne kunst als geheel is ook steeds op reis. Het veranderd telkens van gezicht.

Dit is mijn verklaring van de moderne kunst, het wil een ervaring bieden die generaties voor ons veel meer ervaarden in het leven van alledag. Nu moeten we het onbekende zelf in de hand nemen. We ondergaan een tragisch lot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.